Dartford fc champions on XtraGrass

Dartford FC is een traditionele club die in 1888 werd opgericht. De club was een van de oorspronkelijke leden die betrokken waren bij de oprichting van de Kent League voor het seizoen 1894-1895. In de loop der jaren heeft de club het een aantal keer zeer moeilijk gehad, maar dankzij de enorme inspanningen van de fans en de managers kon deze toch blijven voortbestaan. Voorzitter Dave Skinner zei: “We hadden allemaal een doel voor ogen in 1992: de club hervormen zodat deze uit zijn as zou kunnen herrijzen. Dat is precies wat we hebben bereikt.”


Na 13 jaar gebruik gemaakt te hebben van de faciliteiten van andere clubs betrok Dartford in 2006 Princes Park, een indrukwekkend stadion dat bekend staat als het ‘milieuvriendelijke stadion’. Het terrein is uniek, want het veld is geheel omsloten en elke tribune wordt ondersteund door een houten platform dat gestut wordt door metalen palen. De bovenzijde van elk platform is bedekt met natuurgras. Aan beide zijden van het terrein is een verhoging met daarachter een wandelpad dat om het hele stadion heen loopt. Dit wordt ondersteund door het eerder genoemde platform. In het midden hiervan ligt een prachtig groen voetbalveld van XtraGrass™.

Xtragrass™ is een gepatenteerd grasversterkingssysteem van GreenFields waarbij natuurgras door een speciaal vervaardigd synthetisch weefsel heen groeit. Het systeem combineert de beste eigenschappen van natuurgras en kunstgras. Het veld wordt met behulp van het ‘hybride’ XtraGrass™-systeem gestabiliseerd; ook geeft dit het natuurgras extra sterkte en slijtagekarakteristieken. Het veld bestaat uit een voorgevormd kunstgrasweefsel waar natuurlijk gras doorheen kan groeien, waardoor de sterkte in de bovenste 70 mm van het grasveld toeneemt. De kunstgrasvezels zijn bevestigd op een gedeeltelijk biologisch afbreekbare backing, waardoor er een weefsel ontstaat met grote uniforme openingen waar de graswortels doorheen kunnen groeien en vocht en voedingsstoffen door kunnen passeren.

Dankzij dit ontwerp kan traditioneel onderhoud aan het veld worden uitgevoerd, zoals beluchting met holle tanden, spiking en vertidraining. Het systeem is ook geschikt voor conventionele grasvervangingsmethoden. In dit geval wordt het vervangen door gras dat op geweven XtraGrass™ is gegroeid.