Met XtraGrass best of both worlds


Een voetbalveld met kunstgras. Voor de een een zegen, voor de ander een vloek, want een inbreuk op de cultuur en traditie van voetbal. Met XtraGrass komt daar verandering in.  Het is natuurgras versterkt met kunstgrasvezels, de brug tussen verstokte conservatieven op natuurgras en vooruitstrevende liefhebbers van volledig kunstgras: de hybride tussenvorm.

XtraGrass is ontwikkeld met het oog op de gebruiker

Hugo de Vries van GreenFields reist als business development verantwoordelijke de wereld rond om zijn visie op en boodschap over kunstgras te verkondigen. Daarbij soms nog geplaagd door enige weerstand tegen kunstgras. Met het nieuwe hybrideproduct XtraGrass™ krijgt zijn boodschap nu een bredere dimensie, op basis waarvan natuurgras en kunstgras elkaar juist kunnen versterken. De Vries vertegenwoordigde jarenlang een Amerikaanse kunstgrasfabrikant in Europa en deed veel ervaring op met de wensen van eindgebruikers. Hij ontdekte dat er een fundamentele, ontbrekende schakel zat in de producten van het destijds groeiende aantal fabrikanten. “De meeste bedrijven die kunstgras maken komen uit de tapijtindustrie. In beginsel was de fabricage ook niet moeilijk, waardoor kunstgras een laagdrempelig product is geworden. Bovendien dachten die producenten alleen maar aan het verkopen van zoveel mogelijk meters op rol. Dus niet primair aan de gebruiker.

” De Vries had een heel andere visie op de ontwikkeling van kunstgras en begon het innovatieve GreenFields. De kern was niet het product maar een geïntegreerd systeem waarin alle onderdelen volledig op elkaar zijn afgestemd. En vooral op basis van kijken en luisteren naar de eindgebruikers, de profs en amateursporters. In eerste instantie natuurlijk de voetballers. De belangrijkste innovatie die GreenFields met materiaaltechnologieconcern TenCate realiseerde op basis van deze ervaringen, is dat – in tegenstelling tot andere producenten – de kunstgrasmat integraal wordt geweven. Standaard producten worden getuft, zegt De Vries: “Geproduceerd op dezelfde manier als regulier vloertapijt. Maar onze innovatieve kunstgrasmatten zijn gemaakt volgens de 3D weeftechniek waardoor we kunstgraspolletjes van verschillende typen vezels kunnen realiseren die perfect rechtop staan. Dat maakt het verschil in kwaliteit en het speelgevoel dat spelers willen.” Die weefmethode van TenCate stelt ook andere eisen aan het basismateriaal. GreenFields behoort ondertussen tot de wereldwijde top van kunstgrasleveranciers.

Natuurlijk kunstgras

Niettemin bleef er in met name de profvoetballerij weerstand ten aanzien van kunstgras. En Hugo de Vries heeft daar deels begrip voor: “Dat grote profclubs op gras blijven spelen snap ik wel. Maar kleinere profclubs en amateurclubs, die hebben juist enorm veel baat bij kunstgras. Natuurgras wordt enorm zwaar belast als er veel op wordt gespeeld. Met kunstgras kun je het stadion, het speelveld veel intensiever gebruiken. Jeugdtoernooien, trainingen, jonge supporters na de hoofdwedstrijd het veld op. Je krijgt een andere sfeer in en rondom het stadion en binnen de club. Een clubmanager is daar heel blij mee, levert meer publiek en uiteindelijk meer omzet op. Bovendien zijn er in de wereld plekken waar natuurgras niet eens wil groeien. Dan creëer je met kunstgras wel een mooi bespeelbaar veld.” Met het nieuwe – ook geweven – XtraGrass™ dat door GreenFields en TenCate is ontwikkeld wordt de brug geslagen tussen natuurgras en kunstgras.

Het is een innovatie die zelfs verstokte natuurgrasliefhebbers overtuigt. Dit resultaat is mogelijk gemaakt door een productiemethode waardoor tussen het kunstgras natuurlijk gras volop kan groeien. De basis is een kunstgrasmat die ook wordt geweven volgens de ketting en inslagmethode. Daarbij worden voor de helft van de backing draden gebruikt die biologisch afbreekbaar zijn. De kunstgrassprieten zijn extra lang en steken net boven de gronduit. Zodra de mat is aangelegd op een voorbewerkte ondergrond, kan er natuurgras worden gezaaid. Als dat is gegroeid tussen de kunstgrassprieten door, bestaat de totale grasmat uit circa vijf procent kunstgras en de rest uit natuurgras dat moet worden onderhouden: dus gemaaid en bemest. De voordelen zijn legio, afgezien van het feit dat XtraGrass™ een natuurlijk speelveld biedt, er uitziet als natuurgras en een hoge kwaliteit heeft. “Wat je op een natuurgrasveld ziet is dat na verloop van tijd door het intensieve gebruik kale plekken ontstaan. Die slijtage wordt nu door het XtraGrass™ opgevangen, zowel sporttechnisch als visueel. Het blijft dus groen ogen door het aandeel kunstgras”, aldus De Vries: “Het combineren van natuurgras en kunstgras, die gedachte speelde wel, maar het was eerder niet mogelijk. TenCate heeft het mogelijk gemaakt door de combinatie van vezels en weeftechnieken. Dat is uniek. En tja, TenCate heeft niet voor niets al 311 jaar ervaring met weven. De weversknoop staat nog steeds in het logo.”

Hybride gras uit Twente

Inmiddels wordt XtraGrass™ getest op voetbalvelden in Nederland. In Engeland ligt XtraGrass™ bij Coventry City en wordt het dit jaar nog geïnstalleerd in het Gelredome waar Vitesse speelt, en zijn de velden op het UEFA-complex voorzien van hybride gras uit Twente. Een volgende fase wordt nu ook al ingezet, besluit De Vries: “We voeren constructieve gesprekken met de producenten van graszoden. XtraGrass™ is een versteviging van de natuurgrasmat. Daardoor kunnen sneller complete grasmatten worden gelegd in stadions. Daar zijn alle betrokkenen bij gebaat”.

Bron: Magazine Innovation