Vitesse klaar voor eerste duel op hybride grasmat in Gelredome


Vitesse speelt zondag 20 september tegen De Graafschap als eerste Eredivisieclub in Nederland op een nieuwe, hybride grasmat waarbij het natuurlijke grasveld is versterkt met kunststofvezels in een geweven backing. Spelers en trainers zijn enthousiast over XtraGrass™, waarop zij reeds trainen bij de trainingsaccommodatie op Papendal in Arnhem.

Het gepatenteerde XtraGrass™ is ontwikkeld door materiaaltechnologieconcern TenCate en wordt geleverd door dochteronderneming GreenFields. Bij dit systeem groeit het natuurgras in een geweven – deels biologisch afbreekbare – backing bestaande uit geweven pollen kunststofvezels, waardoor het natuurgras sterker, beter en langer bespeelbaar wordt: 800 tot 900 uur per jaar tegenover 200 tot 250 uur voor een traditioneel natuurgrasveld. Verschillende Nederlandse amateurclubs spelen al op deze hybride grasmat. XtraGrass™ is inmiddels geïnstalleerd in het Ricoh Stadion en het Kassam Stadion in Engeland en ligt ook in landen als Duitsland, Japan, de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland en in Scandinavië. Dit hybride grasveld wordt behalve voor voetbal ook gebruikt voor andere sporten op natuurgras, zoals rugby.

Snel spel van Vitesse

Hoofdtrainer Peter Bosz van Vitesse verklaart: “Wij hebben een eigen manier van spelen en een goed veld is daarbij belangrijk. Het afgelopen jaar liet het veld in GelreDome wel eens te wensen over. Wij hopen dat de investeringen in het veld zich sportief zullen gaan uitbetalen.” De aanvoerder van Vitesse, Guram Kashia, vertelt over het nieuwe veld: “Het nieuwe veld is fantastisch. Het past precies bij onze voetbalstijl. Het is een heel snel en vlak veld, dat is precies waar ons spel om draait, de bal vasthouden en zo snel mogelijk spelen. Ik houd ervan om op een heel snel veld te spelen. De bal gaat dan sneller rond, het spel zelf wordt sneller en iedereen weet dat ik van tackelen houd. Het nieuwe veld leent zich perfect voor tackles.”

Het beste van twee werelden

Ton Raaphorst, directeur van TenCate Grass en GreenFields, stelt: “Met XtraGrass™ leveren GreenFields en TenCate een sterk, duurzaam, vlak en stabiel natuurgrasveld dat het beste van twee werelden combineert. Naar verwachting zullen niet alleen meer Nederlandse profclubs maar ook clubs in de Premier League, de Bundesliga en andere internationale competities op XtraGrass™ willen overstappen.” In Duitsland heeft 1. FC Köln reeds XtraGrass™ op zijn trainingsveld liggen.

Eredivisieclub Vitesse traint sinds kort al op de hybride grasmat, nadat deze begin juni op het trainingsveld van de trainingsaccommodatie op Papendal werd ingezaaid. De geïntegreerde zoden voor het veld in GelreDome groeiden ondertussen bij een kwekerij in Limburg en kwamen anderhalve week geleden in grote rollen met vrachtwagens naar Arnhem, waar ze met speciale apparatuur in het stadion werden geïnstalleerd.

XtraGrass™ voldoet aan hoge eisen. De kunststofvezels zijn niet zichtbaar in het natuurgras, bevinden zich onder het maaiveld en worden pas zichtbaar mocht het natuurlijke gras op gedeelten van het veld niet meer aanwezig zijn. Ook in winterse perioden blijft het veld dus goed bespeelbaar, groen ogen, vlak, stabiel en optimaal waterdoorlatend.