XtraGrass, de natuurlijke kunst van gras

In het voorbije jaar is veel gesproken over kunstgras. Ook door coaches in het betaald voetbal. Terwijl het prachtige, snelle kunstgras van de WK Hockey 2014 in Den Haag de hemel in werd geprezen, stond het professionele voetbalkunstgras bloot aan een stortvloed van meningen van voor- en tegenstanders. Clubvoorzitters, management maar ook coaches, spelers, supporters en woordvoerders van profclubs op kunstgras in de eerste en eredivisie hebben op verschillende manieren getracht de nuance in de soms warrige discussie aan te brengen.

Dat is grotendeels gelukt, ook al blijken sommige vooroordelen nog steeds ongefundeerd en zonder veel kennis van zaken. Eén aantrekkelijk aspect is echter ten onrechte buiten beeld gebleven. Dat is hybride kunstgras als perfecte opstap voor profclubs naar het hoogwaardige voetbalkunstgras van TenCate en GreenFields.

Luisterend naar de meningen van voetbaldeskundigen die de ontwikkeling van kunstgras al jaren op de voet volgen, kan slechts één conclusie worden getrokken: kunstgras heeft de toekomst omdat het onderdeel is van een voortgaande en niet te stoppen technologische ontwikkeling die ruim 12 jaar geleden is begonnen. Toch moeten vele profclubs en hun aanhang nog wennen aan die nieuwe werkelijkheid.

Hybride opstap

Juist voor profclubs die veel last hebben van instabiel natuurgras door slagregens, sneeuwbuien, overdadige zomerzon of licht- en tochtgebrek in volgebouwde stadions, is er een prachtig en praktisch alternatief: een hybride kunstgrassysteem. Het is de ultieme combinatie van natuurgras versterkt met kunstgrasvezels in bodem en toplaag. Dit kunstgrasweefsel is deels biodegradable – dus afbreekbaar door de natuur – opdat de versterkende wortelfunctie geleidelijk door die natuur zelf kan worden overgenomen. En het kunstgras dat in de bodem en toplaag achter blijft is ook nog eens volledig recyclebaar, omdat het een geweven systeem is dat uit één materiaaltype bestaat.

Kunstgrasleverancier GreenFields levert dit gepatenteerde hybride kunstgrassysteem onder de merknaam GreenFields® XtraGrass aan (prof)clubs in binnen- en buitenland. De vezels en het weefsel worden geproduceerd door materiaaltechnologieconcern TenCate Grass in Nijverdal. Een dergelijke praktische opstap naar hoogwaardig kunstgras biedt als voordeel dat natuurgrasproducenten worden geholpen om hun – uiteindelijk toch kwetsbare – natuurgras optimaal te laten groeien en benutten gedurende een veel langere periode. Het hybride systeem biedt tot wel 1.000 speeluren op jaarbasis, waar natuurgras slechts maximaal 300 speeluren biedt. Want mochten de natuurgrassprieten door het vele spelen toch beschadigen of verdorren, dan nemen de kunstgrassprieten die functie over in zowel praktische als visuele zin. Menig doelgebied blijft zo langer groen. Voetballers en toeschouwers ervaren altijd een natuurlijk ogende mat. Tegelijkertijd zorgt de stevige bodemstructuur ervoor dat eventuele speelschade wordt voorkomen.

Samenwerken is het devies

De natuurgrasindustrie is gebaat bij nauwe samenwerking met de kunstgrasindustrie. Het hybride systeem van GreenFields biedt die kans en de mogelijkheden. Ook profclubs die nu nog op natuurgras spelen zijn hiermee gediend, want de hechte structuur van het hybride systeem voorkomt oneffenheden, is dus sportveiliger, biedt meer speeluren en maakt het zelfs mogelijk om ook op de mat te trainen in het stadion waar het is aangelegd.

Al met al een mooie kans om de Nederlandse én internationale competities nog aantrekkelijker te maken in met name de donkere, natte en droge maanden. Tegelijkertijd zal er voor de profclubs op kunstgras in de eerste en eredivisie niets veranderen, want de volgende, vierde generatie voetbalkunstgras wordt binnen enkele jaren verwacht. TenCate en GreenFields werken hard aan die innovatieve, technologische ontwikkeling.