XtraGrass getest in USA


Growing Green Grass is een Amerikaans platform voor innovatieve discussies en oplossingen voor het onderhouden van hoog kwalitatief natuurgras. Tijdens zijn zoektocht naar nieuwe ideeën voor natuurgrasvelden bracht hij vorige week een bezoek aan JeffCo Schools Lakewood Memorial Stadium in Denver (Colorado) in de VS. Het veld van Lakewood Memorial is voorzien van XtraGrass. Op dit ingezaaide RPR-/HGT-veld werden in 60 dagen 60 wedstrijden gespeeld. Al die tijd was het in perfecte staat.

Wat is XtraGrass

XtraGrass is kunstgras dat is gevuld met zand en gras in plaats van met bijvoorbeeld rubber, zand of kurk. Nadat XtraGrass geïnstalleerd is, wordt de backing geleidelijk biologisch afgebroken en kunnen de wortels van het natuurgras in de onderliggende bodem groeien.

Hoe werkt XtraGrass?

De synthetische vezels die uit het zand steken, beschermen het natuurgras. Als een speler stopt, draait, zijn voet neerzet of afzet, ondersteunen de kunstvezels de voetplaatsing en bieden versteviging van het gras om kale plekken en losse graszoden te verminderen. Veel van de 60 wedstrijden in Lakewood Memorial werden gespeeld in de regen; zelfs onder die omstandigheden traden er geen kale plekken of losse plaggen op. En dat terwijl het veld pas eind juni was ingezaaid en eind augustus in gebruik werd genomen. Als het veld begint te slijten, bieden de kunstvezels aanhoudende stabiliteit en behoudt het veld een groene kleur. XtraGrass op zich, zonder vulling van zand en gras, heeft een FIFA-score van 1 ster.

Wat is er anders aan XtraGrass?

De eerste vraag die rijst, is: “Wat is er zo anders aan XtraGrass?”. Waarin onderscheidt het zich van SportGrass uit de jaren 90, van het product dat vandaag de dag door Motz wordt gedistribueerd en zelfs van GrassMaster van Desso? Deze vraag kan alleen maar beantwoord worden door de fabrikanten van die producten. Het lijkt er wel op dat XtraGrass precies is wat er geclaimd wordt… Anders. De geleidelijke afbraak van de biologisch afbreekbare backing op het veld van Lakewood is zichtbaar en de wortels van het gras beginnen in de onderliggende grond te groeien. Zoals al werd gezegd, waren er totaal geen losse plaggen aanwezig in het grasoppervlak.

Onderhoud van XtraGrass

Het onderhoud van een XtraGrass-veld is vergelijkbaar met dat van alle grasvelden die intensief gebruikt worden. Het is niet zo dat er veel geld beschikbaar is voor het veld van Lakewood Memorial; dhr. Gray heeft een klein budget en staat voor dezelfde uitdagingen als de meeste veldbeheerders.

Bij het onderhoud van XtraGrass is het wel belangrijk om het veld regelmatig te verticuteren met massieve / lange tanden om te zorgen dat het veld niet te compact wordt. Beluchting met holle tanden is niet mogelijk vanwege de backing, maar omdat de bovenlaag uit zand bestaat en het gras ingezaaid wordt, is er geen organische laag aanwezig die open moet worden gemaakt door middel van beluchting met holle tanden. Hetzelfde geldt voor snijden of doorprikken om wortelvorming door de backing heen te bevorderen.

Het belangrijkste onderdeel van het lange termijn onderhoud is het onder controle houden van de viltlaag. De hoeveelheid organische resten moet beperkt gehouden worden om de kunstgrasvezels hun werk te kunnen laten doen. Als de viltlaag de vezels bedekt, hebben deze geen nut meer. Het veld moet regelmatig licht geverticuteerd en een à twee keer per jaar gefreesmaaid worden. De Universe®-rotor voor de KORO Field Topmaker werd aanvankelijk uitgevonden om organische resten te verwijderen en de vorming van een dikke viltlaag te voorkomen, en is dan ook ideaal voor XtraGrass. Alles bij elkaar behoeft XtraGrass nauwelijks meer onderhoud dan andere natuurgrasvelden.

Conclusie

Bij de eerste kennismaking lijkt het erop dat XtraGrass precies is wat er geclaimd wordt. Men is vaak huiverig om te kiezen voor een hybride systeem van natuurgras en kunstgras omdat veel producten in het verleden geen succes bleken. Deze problemen in het verleden hebben echter voldoende kennis opgeleverd om nieuwe producten te kunnen ontwikkelen die wél werken. Het intensief bespeelde, onderhoudsarme veld van Lakewood Memorial laat perfect zien hoe XtraGrass gunstig kan zijn voor intensief gebruikte velden, vooral in koelere klimaten waar stabiliteit een probleem is. Beheerders en gebruikers van sportvelden hebben behoefte aan een product dat de overbrugging vormt tussen volledig kunstgras en gewoon natuurlijk gras… en XtraGrass zou die overbrugging kunnen zijn.


Bron: Growinggreengrass.net