Voormalig hoofdtrainer Vitesse enthousiast over XtraGrass™-veld

Arnhem, dinsdag 21 juni 2016 – Voormalig hoofdtrainer van Vitesse Rob Maas vertelt in een interview in het Magazine Coaches Betaald Voetbal over zijn ervaringen met XtraGrass™. In de zomer van 2015 werd in het Gelredome stadion en op het trainingscomplex van Vitesse een XtraGrass™ veld aangelegd. Lees hier het volledige artikel:

Rob Maas: ‘Hybride grasveld is de toekomst’

“Dit is absoluut de toekomst. Het zou mij niet verbazen als er binnen afzienbare tijd heel veel clubs in binnen- en buitenland op een hybride grasveld spelen.” Het zijn de woorden van Rob Maas, die het afgelopen half jaar als hoofdtrainer van Vitesse dagelijks actief was op een XtraGrass-veld. Het gaat hier om een natuurgrasveld, dat voor slechts zeven procent bestaat uit kunstgras. Doordat de kunstgras sprieten in het veld zijn verweven lijkt het gewoon op een natuurgrasveld, dat bovendien glad en egaal blijft.

De regelmatig bekritiseerde ondergrond in GelreDome maakte in de zomer van 2015 plaats voor een XtraGrass™-veld. Daarnaast werd op het trainingscomplex van Vitesse eenzelfde mat neergelegd. “Voor de manier waarop Vitesse speelt is een uitstekend veld erg belangrijk, want wij proberen immers door sterk positiespel tot scoren te komen. Dan is het niet handig als de bal door het veld alle kanten op stuitert”, stelt Maas, die erg te spreken is over het revolutionaire veld. “Op een natuurgrasveld ontstaan na verloop van tijd slechte plekken, zoals in de doelgebieden bijvoorbeeld. Daar heb je op een hybride veld geen last van. Ik heb het afgelopen seizoen ook geen coach horen klagen over ons veld. Alle coaches zijn er positief over en wij hebben het afgelopen jaar behoorlijk wat clubs over de vloer gehad om het veld te bewonderen. En niet alleen clubs uit eigen land, maar ook Duitse clubs.”

De XtraGrass™-velden van de Arnhemse eredivisionist zijn aangelegd door GreenFields, onderdeel van materiaaltechnologieconcern Koninklijke TenCate. Een groot voordeel van de velden is dat de gebruiksintensiteit verveelvoudigd wordt ten opzichte van een regulier natuurgrasveld. “Een stadionveld wordt jaarlijks gemiddeld 100 tot 150 uur belast. XtraGrass™ kan 800 tot 900 uur per jaar worden belast”, aldus Rob Maas, die tot slot benadrukt dat voetballers na een sliding op een hybride veld niet bang hoeven te zijn voor schaafwonden. “De voetballers komen niet in contact met het kunstgras, dat iets boven de zandlaag uitkomt. En de terreinknecht hoeft niet bang te zijn dat hij het gras te kort maait en zo ook het dieper gelegen kunstgras afknipt.” De hybride velden van Vitesse gaan liefst vijftien tot twintig jaar mee.

Bron: Magazine Coaches Betaald Voetbal, uitgave 12, juni 2016