Hybrideveld biedt natuurlijke speelervaring met hoge speelcapaciteit


De laatste jaren is menig voetbalclub overgestapt op een kunstgrasveld. Zonde, vindt Hendrik Nagelhoud van Innoseeds, want spelen op natuurgras heeft veel voordelen. Bovendien kan de bespelingscapaciteit van natuurgras opgerekt worden door gebruik te maken van bepaalde grassoorten die voor een dichtere grasmat zorgen en door te kiezen voor bijvoorbeeld een XtraGrass-hybrideveld.

Kunstgrasvelden zijn populair, maar hebben de nodige nadelen. Zo is het niet mogelijk om goede slidings te maken en kan de kunstgrasspriet in sommige gevallen zelfs plat gaan liggen. Daarnaast zijn de aanschafkosten van kunstgras hoog en wordt er als tegenhanger vaak bezuinigd op het onderhoud. Kortom: genoeg redenen om te kiezen voor natuurgras. Natuurgras heeft in verhouding tot kunstgras een relatief lage bespelingscapaciteit. Door gebruik te maken van bepaalde grassoorten die voor een dichtere grasmat zorgen, zoals iSeed en 4turf, kan de bespelingscapaciteit van natuurgras al behoorlijk opgerekt worden.

Hendrik Nagelhoud, productmanager bij Innoseeds, verbaast zich erover dat gemeenten veel investeren in kunstgrasvelden. “Bij een groot aantal speeluren per veld per jaar kan ik me er nog wel iets bij voorstellen, maar als je als voetbalclub zo’n 700 à 900 uur per jaar per veld nodig hebt, dan kun je met een hybrideveld ook prima toe. Met een hybrideveld, waarbij kunstgras gecombineerd wordt met natuurgras, kan het aantal speeluren opgerekt worden naar ruim 900 uren per jaar.” Volgens Nagelhoud is het hybrideveld bovendien een duurzame optie, omdat het voor 95% uit natuurgras bestaat. Bovendien is deze variant veel koeler dan een kunstgasveld. Ook is de spelbeleving veel natuurlijker.

Een aantal voetbalclubs in Nederland is inmiddels overgestapt op hybride velden. Zo ook V.V. Papendrecht, waar voor de aanleg van twee hybridevelden ProMaster SV7 iSeed is gebruikt. Volgens secretaris Theo Wolters zijn de eerste resultaten positief. “De spelers hadden het idee dat ze op een “normaal” natuurgrasveld spelen.” Volgens Wolters heeft het veld ook nog extra voordelen ten opzichte van natuurgras. Spelers geven aan dat de stabiliteit van het veld beter is dan bij natuurgras. Door de backing van de mat blijft het veld vlakker, bij slidings komen er bijna geen sporen in het zand en raken er geen stukken grasmat los. “Dit betekent voor de club ook minder herstelwerkzaamheden.”

“Ik adviseer fieldmanagers om bij de keuze voor de grassoort van een hybrideveld voor rassen te gaan die beter wortelen”, vertelt Nagelhoud. “De beworteling is mede bepalend voor de stabiliteit en de bespeelbaarheid van het veld.” Naast iSeed is ook de grassoort 4turf goed geschikt: “Beide laten een prima en veel dichtere beworteling zien; dat hebben we nodig bij hybridevelden.”

 

Bron: openbaar-groen.nl